Po Beli Krajini

V hladnem oktobrskem jutru smo se s pogledom na zeleno dolenjsko reko Krko odpeljali lepotam Bele Krajine naproti. Prisluhnili smo izvrstni vodičevi predstavitvi zgodovinskih in pokrajinskih značilnosti krajev mimo katerih nas je vodila vožnja z ne preveč polnim avtobusom. V Adlešičih sta nas pričakali prijazni domačinki, ki vodita muzej lanenih izdelkov in prezentacijo izdelovanja belokrajnskih pisanic. Navdušila nas je predstavitev tkanja platna na starodavnih statvah iz katerega so nedaj izdelovali oblačila, postelnjino in podobne izdelke. Ta tradicija se ohranja in izdelki se predstavljajo kot tipični slovenski izdelek na mnogih razstavah po svetu.
Dočakali smo sončno opoldne in se podali do vasi Otok, kjer smo se ustavili pri znamenitem razstavnem letalu DC 2, ki s svojo mogočnostjo bedi nad cesto in mimo vozeče potnike opozarja in budi spomine na grozote 2.sv. vojne.
Seveda nismo mogli mimo Metlike, kjer smo se ustavili v galeriji in počili ob kavici in kozarčku potrgalke.
Glavni cilj izleta je bila vas Krupa, ki slovi po izviru reke Krupe, mlinih in človeški ribici. Spoznali smo to čudovito okolje po katerem nas je popeljal domačin in uživali tihoti in lepoti podeželja.
Za zaključek našega izleta smo si privoščili dobro belokrajnsko kosilo in se polni vtisov vrnili pozno popoldne v sončno, belo Ljubljano.

Tekst, foto: Darja Prko